Mijn eerste week!
Mijn eerste week zit er bijna op, ik ben nu al wel redelijk gesetteld op de campus ook al heb ik nog steeds niet alles gezien. De afgelopen dagen heb ik veel gesport, bijna elke dag. Hardlopen en pittige voetbal trainingen met veel loop oefeningen zijn toch wel belangrijk, niet zo zeer voor mij maar vooral voor de Taiwanese jongens die lid willen worden van het voetbalteam. De eerste keer dat ik van de campus ging en dan bedoel ik verder dan de straat vol met toko's die aan de campus grenst ben ik met het voetbal team gaan hardlopen. Onze aanvoerder was afwezig vanwege blaren onder zijn voeten maar onderleiding van twee seniors en mijzelf zijn we toch maar gaan hardlopen. Het originele plan was om 8 km rondom de campus te lopen, een heuvelachtige omgeving. Na zo ongeveer anderhalve kilometer werden we al afgeremd, één van de Taiwanese jongens hield het niet meer vol, hij werd bij de arm genomen en gepusht toch door te zetten want ‘opgeven mag nooit de makkelijkste optie zijn'. We zijn na een paar minuten toch maar even gaan wandelen om te voorkomen dat hij zou gaan spugen en hebben daarna de draad weer opgepakt. In een sprintje een steiler stuk op kwam ik tot de ontdekking dat het met de conditie van de meeste niet zo goed gesteld is. Samen met de twee seniors (4de jaars studenten) hadden we na 10 meter al een gat geslagen en toen we boven waren begon ik wel in te zien waarom er zo veel aan conditie gewerkt werd. Later hoorde ik dat de Taiwanese jongeren voordat ze naar de Universiteit geen sporten beoefenen maar dat er veel van ze geijsd worden op school en ze na school meestal een instrument leren bespelen. Dit verklaarde meteen een hoop en ik heb me even laten bijpraten. Uiteindelijk bleek het rondje hardlopen een afvalrace te worden, iedereen moest lossen. De laatste 1500 m heb ik samen met heel verrassend een 1e jaars student rustig naar huis gelopen zodat de rest langzaam kon terug komen en we bijna gezamenlijk zouden aankomen.
Ik eet nu twee keer per dag warm en neem 's ochtends een sandwich met daarop sla, tomaat, ei en eventueel kaas, kip, rund of varkensvlees. Het eten hier kans soms vettig zijn of bereid zijn met veel olie maar over het algemeen is het goed te eten en geniet ik van elke maaltijd. Mijn eerste uitstapje dan, ik ging samen met twee andere studenten waarvan één mijn kamergenoot naar Hsinchu de stad waarin mijn Universiteit staat. Met de bus gingen we naar het centrum, zo'n 15 minuten rijden. Aangekomen in het centrum gingen we op naar een kleding winkel en kocht ik en vest en een trui omdat het toch af en toe best koud kan zijn, vooral 's avonds. Ik vond een PowerChanger (van 110v naar 240v) waardoor ik nu kan genieten van de boxjes die ik heb gekregen toen ik weg ging vanuit Nederland (ze staan minstens 4 uur per dag aan). Helaas kon ik nog geen simkaart regelen maar dat komt nog wel. Ik heb inmiddels ook een trainingspak en een pet van de Universiteit gekregen die ik kan gebruiken voor de voetbal training en in mijn vrije tijd natuurlijk. Er is niets lekkerder dan een dag lui rondhangen in een joggingbroek. Mijn eerste lessen dan, dinsdag mocht ik mijn vakken gaan kiezen en ik werd na het kiezen meteen naar een les gebracht, eenmaal binnen werd ik verwelkomt met een welkom van de klas waarbij iedereen meteen tegen elkaar begon te praten. De docent vroeg me waar ik vandaan kwam en of ik chinees kon spreken. Ik reageerde :'No, I only speak English', ze vroeg me terug te gaan naar het management college office en daar op haar te wachten. Na haar les raakte we aan de praat en ik werd uiteindelijk door verwezen naar professor Jerry (ze gebruiken voornamen) Hij hielp me andere vakken te kiezen dan de gene waaruit ik eigenlijk kon kiezen. Ik kon hierdoor drie vakken in het Engels volgen en 2 vakken in het chinees waarbij de docenten redelijk goed Engels spreken om ook mij van dienst te kunnen zijn. Vandaag, Woensdag ik kreeg dan eindelijk maar ‘echte' eerste les. Strategies of Management, deze les word gegeven in het Chinees. De docent verwelkomde mij vriendelijk en wou meer van mij weten. Ik verteld haar waarom ik voor Taiwan had gekozen om te gaan studeren en waar ik vandaan kwam. Mijn klas genoten vandaag maar 4 andere studenten kregen via een beamer te zien waar Nederland lag en ik wees aan waar ik woonde. De les werd daarna voortgezet en af en toe werd mij in het Engels verteld wat er allemaal werd gezegd. Ook heb ik al huiswerk opgekregen dat ik voor de volgende les moet voorbereiden. Toen mijn tweede les van de dag, ‘helaas' ging deze niet door! En ik kon terug naar mijn kamer. Met mijn vakken ben ik nog steeds niet klaar, ik heb zojuist gehoord dat ik vakken die ik wel zou willen volgen maar niet kan volgen omdat ze tegelijk worden gegeven met andere vakken toch kan volgen. Ik zou dan naar een ander departement moeten gaan en daar de les volgens, interessant want ik heb een vak dat ik toch wel zou willen volgen maar om deze reden niet kan. Ook heb ik mijn studentenpas jammer genoeg nog steeds niets. Ik heb deze pas nodig om mijn gym pas en zwempas aan te vragen dus voorlopig kan ik nog niet naar de sportschool!
En dan nu het weer van morgen, met zo'n 22 graden en een gematigde wind is het heerlijk lente weer. In de ochtend zal de zon hier en daar doorbreken, later op de middag wat meer bewolking waardoor de temperatuur licht zal zakken naar zo'n graad of 18. aunt moarn of te wel tot volgende week!
Je nieuwe verhaal staat er al een aantal dagen op maar had ik nog niet gelezen omdat we ook bijna dagelijks op skype contact hebben. Leuk verhaal hoor, fijn dat je ons zo lekker uitgebreid informeert. Mogen er svp ook wat foto's bij? Wel een gedoe hè met het vakken kiezen en de rooster technische problemen. Ben benieuwd wanneer je definitief weet welke in een rooster mogelijk blijken en of ze doorgaan. Hoe is eigenlijk de verdeling man - vrouw bij de verschillende vakken? Hoe ervaar je de college's in het 'Engels'?
Hoop dat je morgen (Zondag) naar Taipeh kunt, veel plezier daar.
i read your travel notes. About the first paragraph was a
good experience and hope you have wonderful time in
''TAIWAN''
Hey die Jasper
Leuk om te lezen allemaal. Wel lastig met je vakkenpakket trouwens! Je conditie ten aanzien van de rest voelt zeker wel lekker....ja ja dat zijn dan weer die Hollanders! Je foto's kijk ik straks. Groet ook van Charlotte en Luuk..Leon
Ha Jasper,
erg goed dat je de tijd neemt om jouw gebeurdheden op te schrijven. Fijn voor ons in NL; dan blijven we een beetje op de hoogte, en ook leuk voor later, als je weer bij ons bent om het terug te kunnen lezen. Het is een stukje van je eigen Jasperhistorie. Het valt zo te lezen niet mee om aan de gang te raken met je colleges. De aanhouder wint. Het gaat je lukken! Geniet mijn vriendje, en tot de volgende keer!